Je staat er meestal niet bij stil. Als je in gesprek bent met iemand let je meestal niet bewust op de gebaren en gezichtsuitdrukkingen van je gesprekspartner. Op het moment dat je gesprekspartner spontaan spreekt, worden zijn woorden namelijk op een vloeiende manier ondersteunt door gebaren. En komen bijbehorende gevoelde emoties en gedachten ook tot uitdrukking in het gezicht. In de vorm van, soms, subtiele bewegingen, bijvoorbeeld van de wenkbrauwen. Als de lichaamstaal van je gesprekspartner congruent is met de woorden die worden uitgesproken is er niets opvallends, en jij begrijpt je gesprekspartner. Maar wat nu als je een ontevreden gevoel overhoudt aan een gesprek? Maar je weet niet precies waardoor dat komt?
Zeker weten dat de lichaamstaal van je gesprekspartner bij dit ontevreden gevoel een rol heeft gespeeld. En dat er signalen afgegeven zijn die jou hadden kunnen helpen om te begrijpen waar dat ontevreden gevoel vandaan kwam. Je kunt die signalen leren herkennen.
Sterke emoties worden in ons gezicht uitgedrukt. En bewegingen van de wenkbrauwen spelen een belangrijke rol bij het uiten van onze emoties.
Hoe zit het als iemand absoluut geen bewegingen van de wenbkrauwen laat zien?
Wat nu als je een gesprek hebt waarbij je gesprekspartner totaal geen wenkbrauwbewegingen laat zien? En ook nog eens waarbij er gesproken wordt over een zeer emotionele gebeurtenis? Wat betekent dat dan? Hoe komt dat? Waarom is het belangrijk om dit te kunnen herkennen? En wat kun jij er dan mee als professional?
We laten hieronder eerst een voorbeeld zien. Aan de hand van een interview met Oscar Pistorius. Hij schoot in 2013 zijn vriendin dood en geeft in dit interview zijn versie van de gebeurtenissen.

Foto 1.
In februari 2013 schoot Oscar Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. In dit interview vertelt Oscar Pistorius voor het eerst zijn versie van de gebeurtenissen.
In een groot deel van het interview zijn heel weinig bewegingen van de wenkbrauwen te zien. Dat is eigenlijk heel opvallend omdat Oscar Pistorius zijn versie verteld van wat er gebeurd is in de nacht dat hij zijn vriendin heeft doodgeschoten. Hij spreekt over een zeer emotionele gebeurtenis waarbij het niet vreemd zou zijn dat gevoelde emoties tot uiting zouden komen. En dus ook de wenkbrauwen daar een actieve rol in zouden hebben
Drie opvallende momenten uit het interview.
Hieronder beschrijven we drie momenten uit het interview zien waar Pistorius praat over zijn emoties. Dit zijn emoties die hij die bewuste nacht voelde en waarvan hij een beschrijving geeft. En waarbij geen bewegingen van de wenkbrauwen te zien zijn.
1. Op het moment van foto 1 (zie hierboven) vertelt Pistorius over het geluid wat in de badkamer te horen was en dat hij in paniek raakte. In het interview is dit moment terug te zien op 10:11 minuten. Je kunt het fragment hier bekijken:
2. Meteen daarna op (10:19 min.) beschrijft hij hoe hij verstijfde en een plotseling gevoel van angst hem overviel toen hij het gevoel had dat er iemand in huis was. Zie foto 2 hieronder.