Exclusief interview met Dr. P. Turchet

Maak kennis met Dr. Philip Turchet, de oprichter van de discipline Synergologie®. Wie is hij? Wat heeft hem bewogen om deze fascinerende discipline op te richten? Wat is zijn visie? Dit exclusieve interview is afgenomen door Interviena Neuromanagement, de officiële partner van het Spaanse trainingsinstituut Synergologie®. Wij mogen het vertaald plaatsen. Heel erg bedankt Eva!

Philip Turchet is 58 jaar oud, is Frans en is de oprichter van Synergologie®, een discipline van het lezen en decoderen van onbewuste lichaamstaal.

Hij promoveerde in de beleids- en taalwetenschappen en heeft zijn leven gewijd aan de analyse van de menselijke gebaren. Hij begon met de ontwikkeling van dit fascinerend vakgebied toen hij werkte aan een proefschrift; op dat moment realiseerde hij zich de afwezigheid van een officiële decodering van dergelijke gebaren die uiting geven aan de onbewuste taal van het lichaam. Hij besluit een specifieke discipline op te richten en zo is Synergologie® geboren.

Hij publiceerde talrijke boeken, zoals ‘De taal van het lichaam‘ en ‘De taal van verleiding’. Deze zijn in talrijke talen vertaald en van elk zijn meer dan 300.000 exemplaren van verkocht.

Wie is Dr. Philip Turchet en hoe is Synergologie® ontstaan?

“Het lichaam doet niets bij toeval”

Het Spaanse Instituut voor Synergologie®, waarvan Intervenia Neuromanagement een officiële partner is, heeft een exclusief interview afgenomen wat hieronder te lezen is.

In de loop van de jaren, dankzij de ongekende toewijding en het aantal Synergologen wat jaarlijks wordt opgeleid, is Synergologie® steeds bekender geworden. Bij het zoeken op Internet is veel te vinden over Synergologie® maar niet over wie er achter deze discipline zit. Hoe was het leven voor Synergologie®? Wat waren uw zorgen? Wat wilde u worden toen u ouder was?

Synergologie is 35 jaar geleden ontstaan. Hoe is Synergologie ontstaan? 35 Jaar geleden wilde ik werken aan lichaamstaal en dit integreren in een proefschrift waar ik op dat moment mee bezig was. Ik realiseerde me toen dat er niet echt veel concreets over lichaamstaal was. Er zijn vrij veel theoretische boeken die spreken van communicatie maar deze stellen ons niet in staat om te begrijpen wat er gebeurt tussen twee mensen als ze in een gesprek zijn; het hoofd, de ogen. Ik zocht in deze boeken naar dingen die ik niet kon vinden en van daaruit had ik het gevoel dat er iets moest worden gemaakt. Andere dingen dan wat er al beschreven stond over lichaamstaal. Op dit moment is Synergologie ontstaan. Het is 35 jaar geleden in mijn hoofd ontstaan. De term Synergologie is in de jaren 90 ontstaan en is nu de solide discipline zoals deze nu is.

Hoe is uw ontwikkeling verlopen vanuit acteur, regisseur en producent van een theatergezelschap naar de ontwikkeling van een nieuwe discipline met de naam Synergologie?

Ik heb theater gedaan. Op een gegeven moment hield ik me daar professioneel mee bezig. Wat mij hierin interesseerde was op welke manier authenticiteit binnen het acteerwerk bereikt kan worden. Hoe kan authenticiteit bereikt worden op het moment dat we acteren? Dat is nml. het karakter van de persoon die we spelen. Hoe authenticiteit bereikt kan worden is in het feite de kern van Synergologie. Hoe bereik je authenticiteit, aan welke bewegingen van het lichaam is dit te zien, wat maakt een mens authentiek, hoe kan dit geïdentificeerd worden, wat zorgt ervoor dat we niet authentiek zijn en hoe kunnen we dit bij iemand vaststellen? We zien dat er, lichamelijk, signalen zijn en dit is wat Synergologie is.

Hoe bent u de betekenis van de verschillende gebaren gaan ontdekken en hoe is het idee ontstaan om deze te gaan coderen?

Je vraagt me hoe we gebaren kunnen identificeren. In feite kunnen we gebaren in eerste instantie niet identificeren, we hebben een leestafel nodig. En wat is een leestafel? Ze zijn dezelfde gebaren die meerdere malen worden herhaald en met geweld om deze herhaalde gebaren vele malen te zien, realiseren we ons dat er achter deze gebaren dezelfde mentale houding zit. Dit is ook een beetje het verhaal van Synergologie®; het creëren van een body corpus van video’s. Ik moet er ook bij zeggen dat het vóór youtube moeilijk zou zijn geweest om Synergologie® te creëren omdat we meerdere beelden nodig hebben en dankzij de veelheid aan beelden is het mogelijk geweest om deze discipline verder te ontwikkelen. Daarom dankt Synergologie®, vreemd genoeg, veel aan het internet (en aan Bill Gates en aan grote technologen, sociologen of antropologen?)

Hoe ziet uw dag eruit?

Een normale dag? Het is een dag die vergelijkbaar is met die van veel mensen, met zorgen en dingen te doen en de wil om terug te gaan naar de beelden, om beelden van Synergologie, en om videofragmenten te maken. Een dag van mijn leven ziet er uit als die van veel mensen.

Synergologie® heeft veel verschillende toepassingen, afhankelijk van het vakgebied. Wat is Synergologie® voor u? Hoe kunt u verschillende mensen helpen?

Synergologie® past zich aan alle doelgroepen aan omdat elke keer als mensen elkaar ontmoeten er een ruimte is voor het lichaam. Het zijn de lichamen die met elkaar omgaan. We plaatsen de woorden in onze mond maar het zijn de lichamen en degenen die willen dit of dat te zeggen tegen een persoon. We zien het op het gebied van onderhandelingen, management of onderwijs, ook in onderzoek en het is de ontmoeting van deze organen op elk gebied. Dus we kunnen Synergologie toepassen in elke situatie waarin er een vergadering is.

We stoppen de woorden in onze mond maar het zijn de lichamen die we voelen”

Het is onmogelijk om niet te communiceren maar zou het mogelijk zijn om de hersenen zo te trainen zodat het gebaren zou blokkeren of manipuleren om analyse te vermijden?

Nee, er zijn mensen die denken dat ze de ander kunnen manipuleren als je de Synergologische Corpus en de betekenis van de ongeveer 1200 gebaren goed kent. Het probleem is dat dit alles wordt beheerd door het neurovegetatieve systeem en we kunnen er niet naar handelen. We kunnen niet tegen iemand zeggen dat hij het functioneren van zijn maag moet stoppen en als we dit niet kunnen stoppen zijn er zoveel dingen die je in het lichaam ziet dat we niet anders kunnen doen. De slechtste methode zou zijn om dit alles te willen verwerken om een perfecte boodschap uit te zenden. De Synergoloog, integendeel, krijgt ontdoen van dat alles, stopt met denken dat er trucs gebeuren om een belang in elkaar te nemen. Want als ik aan de andere kant ten val wordt gebracht, denk ik niet meer aan mezelf en als ik stop met aan mezelf te denken, is er een veel betere kant dat ik op een veel effectievere en waarheidsgetrouwe manier communiceer.

Waarom is het zo belangrijk voor u om de discipline te beschermen tegen een slecht gebruik ervan?

Dit is belangrijk omdat we alles kunnen zeggen over de taal van het lichaam. Het is belangrijk te voorkomen dat het wordt omgeleid en om te bewijzen dat er een ernstig wetenschappelijk deel aan bestaat. Een theoretische reflectie die Synergologen in staat stelt zich te verhouden tot mensen uit andere disciplines. Het is belangrijk om het te beschermen zodat mensen begrijpen dat de taal van het lichaam niet is wat we willen dat het is, maar dat er theorethische regels zijn. Bovenal is het belangrijk omdat de taal van het lichaam vol vooroordelen zit. Ik kruis ijn armen en daarom ben ik gesloten. Ik kruis mijn benen en ik ben gesloten. Ik beweeg veel en dit is een bewijs dat ik niet comfortabel ben, dingen zoals dit en als ik niet op mijn gemakt ben, is dat omdat ik lieg… Al deze vooroordelen zouden dan onderdeel van Synergologie worden, dus als we dat laten gebeuren, zal niemand begrijpen wat Synergologie is en het wetenschappelijke deel en het gebruik ervan op een praktische manier begrijpen.

Als de oprichter van de discipline en ook de beste analist van nonverbaal gedrag en dus de beste leraar in het veld. Hoe voel je je als je van degene die je analyseert naar de persoon die je analyseert?

Nee ik benijd hem niet… Het is waar dat na het creëren van de discipline ik heb gevoel heb dat ik als auteur soms meer dingen zie dan de meeste Synergologen, maar ik zeg niet dat helemaal. Zoals in alle disciplines, zoals in de geneeskunde, psychologie… zal Synergologie veel sterker zijn over twintig jaar en ik voel dat ik degene moet zijn die de komende generatie moet voorbereiden die mij zal opvolgen om sterker te zijn dan de generatie waar ik met Synergologie mee ben begonnen.

Wie bewonder je?

Ik bewonder alle mensen die hun weg hebben gevonden, op elk gebied. Ik heb Paul Ekman in de jaren zeventig zeer bewonderd toen hij naar de andere kant van de wereld ging om mensen te zien glimlachen en te zien dat ze uiteindelijk niet anders communiceerden dan wij en Synergolgoie is hier ook mee verbonden. Die mensen die nieuws brengen, die een rondleiding hebben en die op alle gebied zijn. Ook onder jongeren.

Je schrijft boeken, je geeft les, je geeft lezingen, je doet onderzoek en zo nu en dan post je op sociale media. Wat is het volgende wat we van u gaan zien?

Mijn toekomst, ik weet het niet.. Ik zie mezelf oud worden als een mentor die jonge Synergologen begeleidt en om hen te adviseren. Ik denk dat het op een gegeven moment nodig zal zijn om te weten hoe te zeggen dat een generatie voorbij is en dat er nu een nieuwe generatie vooruitgang is. Zo zie ik de toekomst.

En daarvóór? Wat is de dichtstbijzijnde volgende stap?

Wat mij zou interesseren in de komende jaren is het decoderen van waarheid en leugens. Laten we binnen Synergologie daar een definitieve stap in maken om dit alles goed te begrijpen, Om het te versterken zodat de codes die we gebruiken voortdurend kunnen worden gebruikt. Sneller dan we vandaag kunnen doen.

Het nieuwe Spaanse Instituut voor Synergologie is zojuist met uw steun ingehuldigd. Wat verwacht u de komende jaren van dit nieuwe instituut?

Ik heb veel vertrouwen in het Spaanse Instituut voor Synergologie®. Ik heb er ook vertrouwen in om het een Latijnse taal is en Spaans is een immens continent, op zich. Het wordt gesproken over de hele wereld en wordt nu gedragen door het Spaanse Instituut. Ik kijk uit naar het Spaanse Instituut en de uitbreiding en ontwikkeling ervan om de discipline te brengen naar landen waar het nu niet is. Naast wat ik erg blij ben te zien, is dat de codes die we voornamelijk in Frankrijk hebben geïmpementeerd, de indruk hebben dat we werken met codes die echt hetzelfde zijn. Ik ben trots omdat we hebben samengewerkt om het goed te laten werken ik ben ervan overtuigd dat het prima gaat werken.

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check this field.

Recente blogs